Share this post on:

Anul aparitiei: 2013
Număr de pagini: 224
Format: 20/27 cm
ISBN: 978-606-92300-8-4

album color, tipăritură de înaltă calitate, peste 300 de imagini
Grafica: Roland Edgar Vasiliu
Redactor: Monica Manu

ediții în română, engleză, spaniolă și franceză

De la işlic la joben

Modă şi lux la Porţile Orientului

Text de Constanţa Vintilă-Ghiţulescu

Coordonare editorială şi fotografii
de Cătălin D. Constantin

Urmare a vicisitudinilor istorice, costume originale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea s-au păstrat foarte puține. Și mai puține sunt expuse în muzee. Obiectele și costumele din album provin din colecții de muzee și din colecții particulare, cum e cea a doamnei Doina Levintza, în cea mai mare parte inaccesibile publicului larg, dar și specialiștilor. Albumul are meritul de a prezenta în premieră piese rare, unicat. Cartea are ediții în limbile română, engleză, franceză și spaniolă, e tipărită  în condiții de înaltă calitate, are o grafică specilă și cuprinde peste 300 de ilustrații.

Vechi costum boieresc, catifea brodată cu fir de aur și argint. Provine din colecția Doina Levintza.

Șalvari, ișlice, anterie. Mătase, brocart, broderii scumpe. Apoi joben și frac și rochii elegante ca la Viena, Paris sau Berlin. Albumul prezintă în premieră piese rare, unicat, de o deosebită frumusețe. Cu un text savuros, semnat de cunoscutul istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, cu o grafică elegantă, semnată de Roland Vasiliu, cu fotografii reușite, de Cătălin D. Constantin, editorul albumului, cartea e o apariție eveniment. La jumătatea distanței dintre Orient și Occident, țările române traversează, de pe la finele veacului al XVIII-lea și până după mijlocul secolului al XIX-lea, o perioadă interesantă, de rapidă și intensă modernizare. Aceasta se vede și în felul în care se schimbă vestimentația boierească. De la haina orientală somptuoasă, croită din stofe fine și scumpe, bogat decorată cu broderii din fir de mătase și de aur, se trece la vestimentația occidentală. Acesta este primul album care apare la noi despre schimbarea de mode ce se petrece în țările române în acei ani, o istorie în imagini și cuvinte a luxului unui secol care nu e cunoscut așa cum se cuvine. Privitorul va descoperi în el costume originale ale boierilor și negustorilor de altădată, obiecte frumoase de epocă, portrete, litografii, bijuterii vechi… Un răsfăț pentru privirea omului de azi!

„Tema a mai fost exploatată în istoriografia românească de Alexandru Alexianu sau, mai nou, de Adrian-Silvan Ionescu, dar fără a utiliza imaginea ca element principal în definirea unei identităţi. Pentru prima dată sunt scoase din arhive tablouri, costume originale, litografii, stampe, care să susţină vizual acest trasfer către o altă civilizaţie. Sursele sunt în mare parte inedite, unele greu accesibile.”

Constanța VINTILĂ-GHIȚULESCU

Ediția în limba română a apărut cu sprijinul

Ediția în limba română poate fi cumpărată de la librăriile Cărturești. Ediția în limba franceză poate fi cumpărată de la librăria Kyralina din București, strada George Enescu, nr. 8. Ediția în limba engleză poate fi cumpărată de la librăria Anthony Frost, Calea Victoriei, nr. 45.  Ediția spaniolă poate fi cumpărată doar prin comandă online. Toate edițiile sunt disponibile cu reducere în perioada sărbătorile prin comandă online.