Share this post on:

Language: English
Anul apariţiei: 2013
Traducere în limba engleză: Florentina Hojbotă
Proofreading: Alyssa Grossman
Grafica: Cătălin D. Constantin
Număr de pagini: 200
Format: 20/27 cm
ISBN: 978-606-92300-9-1

Text and Photography:
Cătălin D. Constantin

Pe lista monumentelor UNESCO, România are înscrise șapte situri istorice și naturale: Delta Dunării, bisericile cu pictură exterioară din Moldova de Nord, Mănăstirea Hurezi, bisericile fortificate ale sașilor din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, cetatea medievală de la Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș. În limba engleză, într-o traducere profesionistă, cu imagini superbe, albumul prezintă aceste locuri din patrimoniul mondial. Grafica de excepție și tipărirea de calitate transformă cartea într-o bucurie pentru privire. Textul care însoțește fotografiile e un periplu literar reușit, semnat de Cătălin D. Constantin, ce-l poartă pe cititor prin istoria locurilor de patrimoniu mondial din România. Un cadou despre patrimoniul din România, profesionist editat, pentru prietenii din afară.

„Închide ochii, călătorule! În zbor, deasupra bărcii tale, trece o pasăre. Nu-i ştii numele, în oraşul tău nu vieţuiesc surate de-ale ei. Nici ea nu-şi ştie numele, pe limba lor păsările se strigă, dar nu au nume. Nu-i cunoşti povestea, călătorule. Închide ochii, deasupra ta e o pasăre în zbor, a venit de undeva de departe, din Africa de Nord sau de altundeva, pe limba ei locurile nu au nume. În stuf, dincolo, e cuibul ei. Închide ochii, călătorule! Zborul păsărilor poate fi urmărit cu gândul, ghicit. Aripile păsării din zbor taie aerul care acum atinge faţa ta. Aripile ei au zburat nu demult pe deasupra Mediteranei, s-au odihnit pe cupola unei biserici din sud, pe acoperişul unei moschei din alt loc, pe vârfuri de copaci. Aripile ei sunt albe sau negre, nu culoarea trebuie să o vezi, călătorule! Încearcă să simţi bătaia lor aşa cum simţi acum peştii de sub barca ta. A fost în furtună pasărea de deasupra ta, călătorule! Şi nu mai încerca să îţi aduci aminte ce ai citit undeva, călătorule, de câte feluri sunt păsările de aici, câte specii rare, ce nume au, de unde vin şi unde pleacă. Uită, călătorule, că eşti în locul pe care savanţii îl aşază printre primele din lume ca însemnătate pentru studiul păsărilor. Închide ochii, călătorule, o pasăre fără nume trece în zbor pe deasupra ta. Împrejurul tău e Delta unde totul e viu şi sălbatic.”

Iarna satelor săsești. Viscri, în Transilvania

…de fapt, bătrâna era gazda noastră, iar el nu mai ieșise de ani în mare când noi l-am întrebat dacă pescuiește în mare sau în Dunare. Dimineața, când răsărea soarele, am fotografiat un bătrân și o mare. Era gazda noastră și întrebările îi treziseră o amintire și o voință nouă de a se întâlni cu marea…

Moldovița, Asediul Constantinopolelui: o cetate ca în Evul Mediu apusean, turcii la poalele zidurilor, turle de biserici ortodoxe, un rege pe ziduri ce poartă o coroană asemănătoare cu a domnilor din Moldova…